Menu

Bezoek Hongarije 2020

Afgelopen week zijn door Desiree en Dirk een aantal goede contacten in Bedalin – Hongarije bezocht. Samen met onze Royal ZAP agent die onze rassen vertegenwoordigt, hebben wij verschillende telers en potentiële telers opgezocht.
Gewapend met mondkapjes en desinfectiespray zijn we het eerste avontuur na de Corona uitbraak aangegaan. De velden zijn ons getoond en we ervaren daar een gemotiveerde en enthousiaste manier van teelt.
In de omgeving van het dorp Helvecia liggen onze proefvelden met 28 nieuwe rassen. Dit hebben we goed kunnen beoordelen en de verschillen in opkomst zijn zichtbaar tussen onze ‘standaard’ rassen en nieuwe nummers. En verschillen zijn er! Wat de invloed van de seizoenen betreft, het was een droog voorjaar in Hongarije met hierna veel regen in juni, daarna werd het weer erg droog. Vooruitzichten De markt in Hongarije vraagt om een roodschillige ovaal tot langwerpige aardappel, en dan het liefst zo grof mogelijk. Hierin kunnen wij voorzien met een aantal van onze rassen.
De opbrengsten waren per regio zeer wisselend in tal en sortering. Bij het ras Dunastar, overigens zeer gewild in Hongarije, varieerde per teler de knolaantallen van 12 knollen tot 35 knollen per plant. De telers zijn enthousiast over het ras, ze waarderen het ras om de kleur, de makkelijke bewaring en de vorm van de knollen. Hier ligt een mooie toekomst voor het ras Dunastar, waarvan de naam al passend is. Duna komt af van de rivier de Donau die door het land slingert en Star spreekt voor zich, de telers en consumenten vinden hierin een soort van herkenning.
In september verwachten we de oogst op het proefveld waarbij we de opbrengst kunnen bepalen en beoordelen op kwaliteit.

Royal ZAP