loader image

Gewenste ras eigenschap

door | feb 1, 2022

Het aardappelen kweken is als reizen naar een onbekend adres zonder navigatie. Je weet wat de eindbestemming of doel welke je graag wilt bereiken is, maar of je op exact diezelfde plaats terecht komt, daar ben je van tevoren niet zeker van, omdat je niet weet wat voor barrières en wijzigingen er onderweg naar die eindbestemming ontstaan.

Als wij dat vertalen naar het kweekwerk!  Op papier weten wij wat het doel moet zijn en welke gewenste eigenschappen er in moeten zitten maar tijdens deze jarenlange reis komen er door diverse omstandigheden telkens nieuwe gewenste eigenschappen bij waardoor het einddoel “de perfecte aardappel” vaak met veel omwegen in zicht komt. Bij het bereiken van dat einddoel blijkt dat je letterlijk en figuurlijk net naast de perfecte locatie bent gestrand en jouw creatie van jarenlange uiterste aandacht dikwijls in de vuilnisbak beland.

Ook Royal ZAP & Semagri is bezig met deze zoektocht. Nog steeds werken wij samen met de vrije kwekers maar ook wij zijn 2 jaar geleden ingestapt in het Bio Impuls project. Dit houdt niet alleen in dat wij jaarlijks door ons zelf uitgekozen zaden ontvangen en uitzaaien, oogsten, selecteren, bewaren en vervolgens de beste resultaten weer uitplanten! Nee, het zet ons ook aan het denken over verdere ontwikkeling van een eigen kweekprogramma en de eindbestemming waar wij over 10 of 15 jaar terecht willen komen.

Wat moeten wij onderweg als bagage meenemen en wat moeten wij tijdens onze reis naar het einddoel nog bij onze koffer instoppen om op of in de buurt van het gewenste einddoel terecht te komen? Als ik goed nadenk over de positieve eigenschappen die in een aardappel zouden moeten zitten is dit eigenlijk een onmogelijke reis. Ik kan in no time een lijst maken van 35 eigenschappen waar een ras op beoordeeld kan worden. Van deze 35 zijn er ook nog een soort van sub eigenschappen  zoals fysio’s, stammen en toleranties. Kortom een brij aan informatie en wensen waarvan de wens is dat ze allemaal op een positieve manier in die ene aardappel aanwezig moeten zijn. Ik ben van mening dat dit alles niet in die koffer past. Die is vol. Als wij er in slagen die ene gewenste eigenschap aan de koffer/aardappel toe te voegen valt er iets anders weer uit omdat het vol is. Maar wij blijven zoeken naar de perfecte combinatie die nooit helemaal perfect zal zijn.

En nu vraagt u zich af wat voor mij het perfecte ras is. Voor mij is dat het ras wat in veel landen omarmt wordt. Waar niet wordt gevraagd naar die 35 eigenschappen maar waar de klant blij is met de vorm, kleur en omvang van de knol in combinatie met een goede en betrouwbare opbrengst. Tenslotte is de klant bepalend wat voor product hij of zij afneemt. Dat is voor mij het gewenste ras eigenschap!

Dirk van Dijken

4 = Vatbaar 5 = Matig vatbaar 6 = Licht vatbaar 7 = Weinig vatbaar 8 = Zeer weinig vatbaar 9 = Niet vatbaar / resistent
4 = Vatbaar 5 = Matig vatbaar 6 = Licht vatbaar 7 = Weinig vatbaar 8 = Zeer weinig vatbaar 9 = Niet vatbaar / resistent
4 = Vatbaar 5 = Matig vatbaar 6 = Licht vatbaar 7 = Weinig vatbaar 8 = Zeer weinig vatbaar 9 = Niet vatbaar / resistent
4 = Vatbaar 5 = Matig vatbaar 6 = Licht vatbaar 7 = Weinig vatbaar 8 = Zeer weinig vatbaar 9 = Niet vatbaar / resistent
4 = Vatbaar 5 = Matig vatbaar 6 = Licht vatbaar 7 = Weinig vatbaar 8 = Zeer weinig vatbaar 9 = Niet vatbaar / resistent
4 = Vatbaar 5 = Matig vatbaar 6 = Licht vatbaar 7 = Weinig vatbaar 8 = Zeer weinig vatbaar 9 = Niet vatbaar / resistent
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial